Тихият и сладък убиец, как да го победим?

Диабетът е хронично болестно състояние, при което има недостиг или нечувствителност (резистентност) към хормона инсулин, който контролира пропускането на глюкозата в клетките за захранването им с енергия.

Диабетът е много разпространено заболяване. Регистрираните диабетици у нас към здравната каса са над 70 хиляди, а с нерегистрираните бройката се оценява на около 400 хиляди. Световната Здравна Организация (СЗО) счита, че цифрата за диабетиците по света наближава 400 милиона, при което диабетът излиза извън контрол и е придобил признаците на пандемия.

Запомнете, че диабетът е коварна болест и е желателно да се диагностицира възможно по-рано и да се ограничи развитието му. Много диабетици пренебрегват лечението си тъй като нищо не чувстват, а и не е много приятно постоянно да се спазва диета или взимат лекарства. Диабетът обаче може да увреди почти всяка клетка на човешкото тяло. Не чакайте да загубите зрението си или бъбрек, да получите инфаркт или инсулт, за да се стреснете и осъзнаете сериозността на болестта.

Лечението на диабета се състои в НЕПРЕКЪСНАТ КОНТРОЛ. В началната му фаза, за целта се използват най-вече диета и повече движение, а при по-напреднала фаза – лекарства и инсулин.

Диабетиците се нуждаят от повишен прием на някои микронутриенти – витамини, минерали и други активни вещества от храната. Научните изследвания показват, че набавянето им в организма, в голям процент от случаите забавя развитието на усложненията от диабета и значително удължава живота на диабетиците,ето защо тези вещества са толкова важни за тях:

Хром – крайно необходим минерал, който е много важен за диабетиците от двата типа, необходим за образуването на активната форма на инсулина.

Магнезий – подобрява производството на инсулин.

Манган – влияние за търпимостта към глюкозата.

Цинк – е в недостиг за болшинството диабетици, но особено за тези от 1 Тип. Той играе ключова роля в обмяната на въглехидратите.

Биотин – витамин, който помага за метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите.

Витамин B1 – играе ключова роля в обмяната на въглехидратите.

Витамин B6 – като цяло дефицитен при диабетиците, а при увредени нерви (невропатия) нивото дори е още по-ниско. Подобрява значително търпимостта към глюкозата.

Витамин B12 – нужен за нормалното функциониране на нервните клетки.

Ниацинамид (витамин B3 ) – помага за съхраняване функциите на инсулино-отделящите клетки.

Витамин А – полезен за всякакви проблеми с очите и предпазва слизестите мембрани от инфекции.

Витамин C – като цяло дефицитен при диабетиците. Подобрява търпимостта към глюкозата във 2 Тип диабет.

Витамин Д – нужен за поддържането на адекватно ниво на инсулина в кръвта.

Витамин E – подобрява гликозната търпимост при диабетиците от 2 Тип. Осигурява профилактиката срещу усложнения на диабета.

Липоева киселина – повишава усвояването на глюкозата, явява се високоефективен антиоксидант, способства за регенерацията на черния дроб.

Черна боровинка – способства за намаляване нивото на кръвната захар, защитава стените на съдовете, предпазва от нарушения в зрението.

Репей – служи за профилактика на сърдечно-съдовите диабетични усложнения.
Екстракти от репей и глухарче способстват за подобряване функцията на задстомашната жлеза и натрупването на гликогена, което от своя страна влияе благотворно на въглехидратния обмен.

Канела – намалява кръвната захар и има детоксикиращ ефект

Инулин
Инулинът подпомага усвояването на витамините и минералите в организма (особено на Ca, Mg, Zn, Cu, Fe ). Инулинът подобрява обмяната на липидите – холестерол, триглицериди и фосфолипиди в кръвта. Затова намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, смекчава техните последствия, укрепва имунната система на организма.
Приемът на продукти, които съдържат инулин, намалява нивото на захар при диабетици, предпазва от възникване на усложнения при диабета (ретинопатия, ангиопатия и т.н.).
Поради това, инулинът се използва като биологично активна добавка за лечебно и профилактично хранене при диабет тип I и II, включително и при усложнена диабетна ангиопатия..

Коензим Q10
Приемът на коензим Q10 има силно антиоксидантна роля и повлиява следните състояния:

  • сърдечни проблеми ( инфаркт ) – доказан е благотворният ефект от приема на коензим Q10 при хора прекарали сърдечен инфаркт. Приемът му през последващите 3 дни след инфаркт намалява драстично риска от повторен инфаркт, както и болката в гърдите. Профилактичният му прием при хора предразположени към сърдечни заболявания води до предпазване от образуване на тромби и мастни плаки в коронарните артерии.
  • високо кръвно налягане ( хипертония ) – изследванията показват способността на коензим Q10 да понижава кръвното налягане, както и нивото на кръвната захар. За жалост ефектът настъпва едва след 4-12 седмичен прием.
  • високи нива на “лош” холестерол – допълнителният прием на коензим Q10 заедно с лекарствата използвани за понижаване на холестерола (статини) има много добър ефект.
  • диабет – именно заради благотворното си влияние върху здравето на сърцето и високото кръвно налягане, а и не на последно място поради способността да намалява нивото на кръвната захар, коензим Q10 е полезен при лечение на диабет. Приемът на 100 mg CoQ10 два пъти дневно значително подобрява здравето на диабетно болните.
  • противостарееща терапия ( anti-aging therapy ) – комбинирането на ниски дози коензим Q10 с полиненаситени мастни киселини (омега-3,6,9) води до редуциране на мутациите на ДНК на клетъчно ниво и до значимо забавяне на процеса на стареене и до удължаване на живота на организма. Същата комбинация е с установен благотворен ефект и при лечението на различни видове рак.

ОМЕГА 3-6-9
Това е комбинация от три незаменими мастни киселини, които човешкия организъм не произвежда и за това трябва да се приемат допълнително.
ОМЕГА 3-6-9 регулира кръвната захар и предпазва от диабет. Диабетици, които приемат тази комбинация, могат да почувстват по-добър контрол на кръвната захар, който постепенно намалява потребността им от инсулин.

Магистър фармацевт
Ивелина Ганчева

Остави коментар