КАШЛИЦАТА – КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С НЕЯ

В сезонът на настинките и гриповете, няма как да се мине без заболяване с упорита кашлица. Най-често тя ни мъчи през зимния период от годината, който се характеризира с повишена честота на респираторни инфекции.

Ако не се лекува, тя често трае дълго, а възпалените и задръстени бронхи могат дори да бъдат увредени трайно. Но при обикновена простудна кашлица не бива веднага да се боим от такива последствия.

Кашлицата е физиологичен защитен рефлекс възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища от секрети, дразнещи вещества, чужди частици и микроби и помага за спокойното дишане на организма.

Тя е един от най-честите симптоми, който се наблюдава при различни заболявания засягащи дихателната система. Последиците от нелекувана кашлица за здравето могат да бъдат много сериозни.

Ако кашлицата се появява най-малко три пъти в годината, придружена с храчки, и се повтаря най-малко в две последователни години, може да се предположи, че става дума за хроничен бронхит, или известната „кашлица на пушача“, на която трябва да се обърне сериозно внимание.

Най-честите причини за кашлица са настинка, астма, тютюнопушене, употреба на АСЕ-инхибитори, гастро-езофагеален рефлукс, бактериални или вирусни инфекции на белите дробове – остър бронхит, пневмония.

Кашлицата може да бъде:

  • Суха кашлица, съпроводена с рязка болка и драскане в гърлото, е характерна при фарингит (възпаление на гълтача).
  • Сухата кашлица, придружена с хрема и повишена температура, подсказва за вирусен бронхит.
  • Дрезгава кашлица –лаеща, ако кашлицата се придружава с промяна на гласа (тембъра), вероятно се отнася за хроничен ларингит или пристъпна (при магарешка кашлица)
  • Когато кашлицата е придружена с болки в гръдната кухина, които се появяват и при дълбоко вдишване и издишване, зад тези симптоми може да се крие вирусна или бактериална плевралгия, която обикновено изисква по-продължително лечение с антибиотици.
  • Влажна кашлица – болният вади различни по вид и количество храчки. Такава кашлица се среща при бронхит, пневмония, бронхопневмония, белодробен абсцес.
  • Слузна кашлица – гнойна, говори за бактериален бронхит. И в този случай се налага консултация с лекар за подходящ сироп или антибиотик.

Колкото повече течности поемате, толкова по-добре. Приемането на поне 2 л вода, чайове и натурални сокове на ден спомага за разреждането на секрета, което улеснява отхрачването им.

Лечението на кашлицата е медикаментозно и изисква да се постави на първо място правилната диагноза. Не забравяйте, чe кашлицата е симптом. Затова трябва да се лекува причината, довела до кашлица.

Обикновено кашлицата в началото е суха и дразнеща. Тя може да доведе до възпаление на фаринкса и носа, а когато в схемата се включи и ларинкса, кашлицата се задълбочава и става лаеща и мъчителна. Ако характерът на болестния процес се промени и обхване бронхите, кашлянето става дълбоко и с отделяне на секрети.

Пиенето на чайове е полезно . В случая, билките ще успокоят и облекчат кашлицата. Използвайте лайка, липа, мащерка, мента, риган, ленено семе, чер бъз, ехинацея, плодовете на анасон, волски език, полски мак, червен божур.

Към препаратите за лечение на кашлица и простудни заболявания принадлежат експекторанти, муколитици, алкалоиди и производни на опиума и други.

Експекторантите са медикаментозни средства, които действат като стимулират двигателната активност на ресничестия епител и улесняват изхвърлянето на бронхиалния секрет от дихателните пътища.

Муколитиците са широко използвани медикаментозни средства. се предизвиква втечняване на бронхиалните секрети, облекчаване на кашлицата и се улеснява акта на дишане.

Опиумът се добива от растението опиумен мак. На растението се намира шушулка, която след своето разпукване започва да отделя млечен сок, който се втвърдява до кафява материя. Именно тази кафява материя се нарича опиум.

Лечение на суха кашлица трябва да се насочи към причината за суха кашлица, като например спиране на тютюнопушенето. Лечението е медикаментозно.

Лекарствени средства, повлияващи сухата кашлица са Синекод-остра суха дразнеща кашлица, Тусирол, Димекс, Либексин, Бронхолитин,Еуреспал, Демефан.

Също така при суха кашлица можем да мислим за някои основни хомеопатични медикамента- Аконитум напелус, Беладона, Бриониа, Ферум фосфорикум. Пастилите Исла-минт съдържат воден екстракт от Исландски лишей, който е растение, използвано от древността.

Основните симптоми на влажна кашлица са наличие на секрети, шум-свирене в белите дробове, висока температура, наличие на кръв в отделяните секрети.

Лекарствени средства, които повлияват влажната кашлица са бронхостоп- течен екстракт от корените на медицинската ружа и градинска мащерка, те имат отхрачващ и омекотяващ ефект.

Проспан-листа от бръшлян и Бронхикум сироп-корен от иглика

Отхрачващи с антисептичен ефект са Мукоплант анисол,Тавипек. Муколитици- ацетилцистеин АЦЦ, Флуимуцил, Бромхексин, Мукосолван, Амбро, Флавамед, Амбрекс.

Всички изброени препарати могат да бъдат намерени в аптеки „Астра”.

Магистър фармацевт
Алекси Иванов

Остави коментар