Ставните болки – причини и начини за лечение

Ставните болки – причини и начини за лечение

 

 

Ставите осигуряват свободно и стабилно движение на тялото в пространството. Те са мястото, където костите се свързват помежду си чрез здрави връзки наречени ставни.

 

Делят се на големи и малки стави. Големите са:

 • глезенна,
 • колянна,
 • тазобедрена,
 • Лакетна,
 • раменна,
 • гривнена (на китката),
 • стави на гръбначен стълб

 

Малките стави са:

 • на дланите,
 • на пръстите,
 • на ходилото.

1

Всяко увреждане на тези структури в тялото ни от болест или контузия може да повлияе на подвижността ни и да предизвика болка.

Най-различни състояния могат да предизвикат Най-различни състояния могат да предизвикат болезнени усещания  и дискомфорт,  включително разтежения, навяхвания, настинка и грип, различните видове артрити, подагра, бурсити (възпаление на ставната течност) и други. Този проблем е много често срещан. Според едно национално проучване в САЩ през 2006г. около една трета от възрастните заявяват, че са имали ставни болки през последните 30 дни. Сред тях, оплакванията в коляното са най-често срещаните, следвани от тези в рамото и кръста. Но те могат да бъдат навсякъде и с възрастта се появяват все по-често.

Ставната болка може да има различна сила: от леко дразнеща до инвалидизираща. Продължителността и варира от седмици (за острата фаза) до месеци (за хроничната), като тя може да бъде в една или няколко стави на тялото.

Все пак не бива да забравяме, че точната причина за ставните болки може да бъде открита след преглед при лекар. Информацията и съветите тук не бива да се използват за диагностициране на ставен проблем, а лекарите са тези, които най-точно могат да преценят кое е най-подходящото лечение за съответното заболяване.

За да намалее възпалението и да се запази нормалната и подвижност, се използват различни методи:

 • Лечение с медикаменти и хранителни добавки,
 • Физиотерапия,
 • Алтернативно лечение.

 

Алтернативно лечение

 

Включва нековенционални методи за повлияване на болката и възпалението от народната медицина, като акупунктура, билколечение, мануална терапия и др.

 

Физиотерапия

 

Използва се комбинация от два подхода: предварително подготвена програма от упражнения и лечение по схема със специални уреди.

 

Лечение с медикаменти

 

За овладяване на ставните болки в съвременната конвенционална медицина се използват няколко основни класове медикаменти:

 

 1. Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (НСПВС) за вътрешно приложение (таблетки и инжекции) – към тях спадат редица вещества, сред които са ибупрофена, кетопрофена, диклофенака, дори и ацетилсалициловата киселина (Аспирин). Те повлияват добре възпалението, но дразнят стомаха, когато се приемат под формата на таблетки или инжекции.

 

 1. Кортикостероиди – те са много мощни противовъзпалителни, които се прилагат за този проблем под формата на инжекции. Използват се само в крайна нужда, при по-тежките случаи, поради множеството им нежелани ефекти, като повишаване на кръвното налягане например.

 

 1. Витамини – използват се витамините от групата В за да подхранят засегнатия в болното място нерв. Това позволява по-бързото възстановяване на нормалните функции за усет или движение в тази част на тялото.

 

 1. Други медикаменти – тук спадат миорелаксантите, които отпускат мускулатурата, в болезнената зона; Нивалина, подхранващ периферните засегнати нерви и др.

 

 1. Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (НСПВС) за външно приложение (кремове и гелове). Сред тях най-разпространени са тези, съдържащи отново съставките диклофенак, ибупрофен и кетопрофен. Този клас медикаменти са широко разпространени, защото макар и с по-слаб ефект, те се прилагат локално и нямат нежеланите ефекти от другите групи. Това позволява да се употребяват продължително време при леки до умерени ставни болки.

 

2Ако Ви се наложи да прибегнете към противовъзпалително от последната група, под формата на гел или крем, ние Ви препоръчваме Диклак гел. Той съдържа диклофенак, който е златен стандарт при лечението на ставни болки.

Самият гел подобрява навлизането на активната съставка през кожата, а охлаждащият му ефект намалява възпалението и дава бързо облекчение.

Освен добрата му ефективност, сред най-големите му предимства е отличната му цена. Прилага се два пъти на ден.

Има го в стандартната опаковка от 50 грама, а за тези които искат да го използват по-продължително време, немският производител е подсигурил и големи опаковки от 100 грама.

 

Затова ние Ви препоръчваме Диклак гел!

 

 

 

 

 

 

 

 

Източници:

https://www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain#1

https://www.healthline.com/symptom/joint-pain

https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/

https://www.webmd.com/pain-management/arthritis-bursitis#1

https://en.wikipedia.org/wiki/Joint

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5717a9.htm

https://apteka.framar.bg/05004549/%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BA-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-5-50-%D0%B3%D1%80-sandoz

 

 

Back to Top