Не подценявайте хремата!

Не подценявайте хремата!

Досадна, изнервяща, уморителна – такава е хремата. Затруднява дишането, променя гласа и тормози очите ни. Всичко това може да продължи с дни. Как да се справим с  нея в сезона на настинките?

Вече е факт – хремата ви е притиснала  и не спира да ви тормози. Вместо да се предавате и примирявате, сега е моментът да предприемете точните мерки и да отвърнете на удара.

 

Капки, спрейове и физиологични разтвори са враговете на течащия нос.

leni_loud_sneezes_by_psfforum-dap57k3Най-лесно е да отидете до аптеката и да си купите капки за нос или все по-популярните спрейове срещу хрема. Но грешката, която повечето болни правят, е да бързат да си издухат носа, малко след като са си сложили от лекарството. Така активните вещества нямат време да проявят своето действие,в резултат от което така желаното облекчение не настъпва. Когато се използват капки, те трябва да се поставят така, че възможно най-малка част от тях да попада в гърлото. Това е нужно, защото от една страна така се избягват нежеланите ефекти от приема през устата на съответния продукт, а от друга ще имаме достатъчно лекарствено средство на точното място.

 

 

В момента в аптечната мрежа има няколко основни групи лекарства против хрема.

 

Деконгестанти.

Характерно за голяма част от препаратите за лечение на носния секрет е, че съдържат като активна съставка някой от тях. Те се отличават с бързо и мощно действие и са предпочитани от пациентите. Типични представители на тази група са Xylometazolin, Olynth, Afrin. Техен сериозен недостатък е, че нарушават нормалното кръвоснабдяване на носната лигавица, което при продължително приложение води до нейното изсушаване, а в по-тежки случаи и до атрофия. За това към такива лекарства се добавят овлажняващи компоненти, като например хиалуронова киселина, които намаляват този нежелан ефект. Такъв комбиниран продукт е например Olynth Hydra. Въпреки това, тези лекарства не бива да се използват повече от седмица без прекъсване.

 

Антихистамини.

BL_WRV9CMAAaRrGТова е друга основна група , която се употребява широко за намаляване на носната секреция и отбъбване на лигавицата на носа. Прилагат се както самостоятелно, така и включени в състава на комбинирани продукти. Такива са AeriusClaritine и Xyzal,както и Vibrocil – капки или гел за нос. Съдържат се и в почти всички лекарства за намаляване на симптомите на грип и настинка.

 

Медикаменти със субстанции от растителен произход.

Такъв е например продуктът GeloSitin, който има в състава си етерични масла. Това го прави подходящ и за по-продължителна употреба, както и за възстановяване на носната лигавица, увредена от деконгестанти, сух въздух или други вредни въздействия.

 

При наличие на гъсти и жилави секрети в носа удачна е употребата на спрейове, съдържащи морска вода или физиологичен разтвор с цел втечняването и изхвърлянето им.

Те са добре застъпени във всяка една аптека, поради голямото разнообразие от марки и форми (спрейове в различен грамаж и еднократни дози).

 

Муколитици.

В лечението на хремата имат приложение и някои, като ацетилцистеин (продуктът ACC Sinus). Те спомагат за разводняването на жилавите секрети и по-лесното им отделяне.

 

При липса на лечение острият ринит може да се усложни и да прогресира до остър бактериален риносинуит, с предпоставки за хронифициране и по-тежко протичане. Затова не подценявайте хремата и реагирайте навреме!

 

 

 

 

 

Изготвил: магистър фармацевт  Анелия Йорданова

 

 

 

 

Back to Top