Десет полезни съвета при дразнеща кашлица

Десет полезни съвета при дразнеща кашлица

Различни вируси, бактерии и гъбички могат да отключат симптомите на кашлица и задръстване на дихателните пътища. Грипът и настинката са сред най-често срещаните вирозни заболявания, докато бронхита и други инфекции на долните дихателни пътища са по-редки. В някои случаи алергиите и синузитите водят до отделянето на носни секрети, което също предизвиква кашлица и запушване на дихателните пътища.

Повечето симптоми на настинката отминават в близките няколко дни. Кашлицата обаче може да продължи със седмици, дори и след отстраняването на болестотворният причинител, Причината е в това, че вирусите могат да предизвикат възпаление и свръхчувствителност на лигавиците на дихателните пътища.

Тук ще Ви предложим няколко начина, с които да облекчите възпаленото гърло и как по възможност да премахнете по-лесно съпровождащата го дразнещата кашлица.

 

 1. Използвайте билкови бонбони и капки, които тонизират дихателната система. Ментолът и определени билки могат да успокоят възпаленото гърло. За съжаление ефектът е краткотраен.

 

 1. Вземете чаена лъжичка мед. Той е традиционно лекарство за болното гърло, наричан в народната медицина „естествен антибиотик“. Важно е медът да се приема разтворен в чаша чай или друга топла напитка по ваш избор, защото самостоятелно може да предизвика кашлица, поради своята вискозност. Този метод не се препоръчва при малки деца под 1 година.

 

 1. Пийте повече течности. Те ще помогнат за овлажняването на гърлото, което „изсъхва“ поради възпалението и повишената локална температура. Така ще се почувствате по-добре, болката ще намалее и е много вероятно с нея да намалее и кашлицата. Тук не се препоръчват питиета, съдържащи алкохол и кофеин, защото те дехидратират (изсушават) организма още повече, както и недобре филтрираните цитрусови сокове, които съдържат власинки, дразнещи гърлото и предизвикващи още по-силен спазъм да кашляме.

 

 1. Консумирайте топли течности. Топлият чай, бульон или супа загряват дихателните пътища и подобряват локалното кръвообращение, а оттам и възстановяването на засегнатите дихателни пътища. В бонус към това те разграждат жилавите секрети, които ни карат да кашляме.

 

 1. Правете си инхалации. Добър пример за такава е миксът от разтвор на лайка с малко сода бикарбонат. Когато чувствате гърлото си сухо и това Ви кара да кашляте, влагата може да е в помощ. Тя намалява дразненето и оттам рефлексът да кашляме. Поставянето на паничка с вода върху радиатора или печката също има положителен ефект. И отново както с течностите, влагата помага за по-лесното премахване на секретите.

 

 1. Избягвайте замърсен въздух; не пушете. От тях в дихателните пътища навлизат допълнителни частици, които засилват възпалението и кашлицата.

 

rest-mentally

 1. Почивайте. Ако искате бързо да се излекувате от настинката или грипа, трябва да се отдадете на отдих. Тялото ви се нуждае от енергия за да се пребори с вирусите. Ако не му я набавите, то се изтощава и изпада в състояние на стрес. Това води до допълнително сриване на имунната система по различни механизми и ще удължи времето в което боледувате. Затова най-доброто решение е както казват немците „да се пази леглото“.

 

 1. Използвайте спрей или капки за нос. Те ще помогнат за лечението на хремата, която се стича в гърлото и образува секрети, предизвикващи влажна кашлица. При деца под 4 години е необходимо тези лекарства да се назначават след консултация от лекар, особено ако съдържат деконгестант.

 

 1. При болки в гърлото може да се добавят и противовъзпалителни медикаменти, които ще облекчат и помогнат за по-малкото дразнене и кашляне. При продължителна кашлица е удачно и включването на противоалергично лекарство.

 

 1. Основното и най-ефективно лечение на кашлицата са медикаментите от групата на противокашличните средства. Те намаляват нуждата от кашляне по различен механизъм. В зависимост от нейния тип, те се делят на две групи – за суха и мокра кашлица. При грипа и настинката кашлицата обикновено започва като мокра, но е трудно за обикновения човек да я разпознае, защото не винаги имаме типичното отделяне на секрети – понякога това става само с помощта на муколитично (отхрачващо) средство.

 

В момента в аптеките може да бъдат закупени най-различни лекарства за мокра кашлица под формата на сиропи, таблетки, прахчета и близалки. Ние обаче Ви предлагаме един добре познат медикамент, защото той дава нещо повече.

 

Това е АЦЦ.

 

acc akut 600Използва се за втечняване на секрета и улесняване отхрачването при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много жилав секрет.

Той съдържа съставката ацетилцистеин, откъдето идва името му. Това вещество има няколко предимства, които могат да ни донесат ползи при боледуване:

 • Има мощен муколитичен (отхрачващ) ефект в бронхите,

 

 • В черния дроб той се превръща в аминокиселината L-цистеин, която спомага за изчистването на алкохола и различни отрови от организма, което го прави слаб чернодробен протектор.

 

 • Той е важна съставка за антиоксидантните процеси в организма, като индиректно води до активирането на витамин С и Е.

Медикамента АЦЦ се намира в аптечната мрежа под формата на прахчета или сироп без рецепта, в различни милиграми: 100, 200 и 600.

Най-силен ефект можете да получите съответно от най-високата му доза – АЦЦ 600, която е съобразена с препоръките и представлява прахче, разтварящо се в топла вода.

Поради високото съдържание на активно вещество АЦЦ акут 600 не трябва да се прилага при деца по-малки от 14 години. За тази цел по-подходящи са АЦЦ 100 и АЦЦ 200.

Не бива да се приема едновременно с парацетамол, поради директното им взаимодействие.

 

 

 

 

Източници:

https://apteka.framar.bg/01005257/%D0%B0%D1%86%D1%86-200-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-200-%D0%BC%D0%B3-20

https://apteka.framar.bg/01110029/%D0%B0%D1%86%D1%86-hot-drink-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-600-%D0%BC%D0%B3-10

http://www.lung.org/about-us/contact-us.html

https://symptoms.webmd.com/cold-flu-map/treating-your-cough

https://en.wikipedia.org/wiki/Acetylcysteine

https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/stubborn-cough#1

https://www.livestrong.com/article/187302-coughing-with-congestion/

https://apteka.framar.bg/01005256/%D0%B0%D1%86%D1%86-100-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-100-%D0%BC%D0%B3-20

https://www.rapidtables.com/convert/temperature/fahrenheit-to-celsius.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Cysteine

Back to Top